zo. jan 19th, 2020

Opinie020

Niet links, niet rechts, maar confronterend!

Containerwoningen voor legale daklozen!

2 min read

Containerwoningen voor alle (legale) daklozen

Aantal daklozen sinds 2009 meer dan verdubbeld

Het aantal daklozen is mede door het woningtekort fors gestegen. Laten we eerlijk zijn, elke dakloze is er één teveel. Dakloos zijn in een land als Nederland is onaanvaardbaar. De oplossing is bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Maar daar is tijd voor nodig.

Om het probleem snel op te lossen zijn drastische maatregelen nodig en zelfs een noodwet. Maar dan duurt het toch nog een paar jaar. Tot die tijd kan het woningtekort opgevangen worden door mensen te huisvesten in containerwoningen, zoals we dat ook doen om het kamertekort voor studenten op te vangen.

Statushouders starten met containerwoning

Statushouders die nog geen werk hebben gevonden kunnen dan ook starten in de containerwoningen. Dat maakt ze flexibel als ze een baan elders in het land vinden en het voorkomt dan extra verhuiskosten. Bovendien is het dan een extra motivatie om snel op zoek te gaan naar een baan. Dat is dan weer positief voor de integratie.
Door statushouders te laten starten in een containerwoning stijgt bovendien het maatschappelijk draagvlak voor het opvangen van vluchtelingen. Men krijgt dan minder snel een urgentieverklaring voor een huurwoning.

De noodwoningen dan niet alleen plaatsen aan de rand van een dorp of stad, maar midden in de samenleving overal waar plaats is. En niet veel containerwoningen bij elkaar plaatsen.

Het moet mogelijk zijn om binnen twee jaar alle dakloze Nederlanders en statushouders tijdelijk te huisvesten in containerwoningen. Hier is wel politieke wil voor nodig.

Politieke onwil

De politiek heeft al jaren te weinig gedaan aan het daklozen probleem. Het is geen nieuw probleem, maar een verwaarloosd probleem. Waarom niet? Het vermoedelijke antwoord is dat het voor politici een niet interessante groep is. Een prestige project zoals de Noord-Zuidlijn of een brug over het Ij is interessanter. Het Amsterdamse college, waarin zelfs SP, PvdA en GroenLinks in zitten, aangevuld met D’66 laat de daklozen ook in de steek. Het is dus gewoon politieke onwil!

Raadsadres

Deze opinie wordt door de auteur ingezonden als raadsadres naar de Gemeenteraad van Amsterdam. Uiteraard publiceren we de reactie van de Gemeenteraad.

Wij zijn benieuwd naar uw opinie. Hieronder kunt u reageren op dit artikel en de reacties van andere lezers.
Uw opinie over een willekeurig onderwerp kunt u ter publicatie aanbieden via de volgende pagina >>

Aanvullende interessante informatie:
CBS gegevens over daklozen >>>
error

More Stories

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may have missed

error

Deel dit artikel