di. jan 21st, 2020

Opinie020

Niet links, niet rechts, maar confronterend!

De blunders van : ‘Kick Out Zwarte Piet’

2 min read

Strategisch geblunder van KOZP

Zes jaar geleden was de verwachting dat Zwarte Piet zou veranderen in een regenboog of rootpiet. De discussie over zwarte Piet kwamen voor veel mensen volkomen onverwacht. De verwachting was dat Sinterklaas snel zou gaan kiezen voor regenboogpieten en roetpieten.  De steun van o.a. de NPO en de neutrale, maar toch zwarte Piet mijdende houding, van de winkels leek het allemaal te versnellen. Maar Zwarte Piet lijkt nu zelfs een comeback te maken, alleen in een paar grote steden is massaal gekozen voor andere Pieten. In Nederland zijn ongeveer 1200 intochten met alleen zwarte Pieten.  

Wat ging er mis? Waarom ging het mis?

Zwarte Piet bestaat nog door groepen zoals Kick Out Zwarte Piet. Ze hebben een fatale strategie gekozen waardoor hun eigen idealen onbereikbaar lijken te worden. Vanaf het begin is de kindervriend Zwarte Piet neergezet als racistisch en werd heel Nederland bestempeld als racistisch. De goede herinneringen aan Sinterklaas en Zwarte Piet werden opeens extreem besmeurd met een kwetsende en extreme beschuldiging.  Iemand van racisme beschuldigen is zeer ernstig, het is een zware beschuldiging.
Aanvankelijk reageerde de meeste Nederlanders geschokt, misschien wel beschaamd en gingen er over nadenken, misschien wel twijfelen. Maar het zelfvertrouwen is teruggekomen. Zwarte Piet  heeft voor de meeste mensen totaal niets met racisme te maken en nog belangrijker is niet racistisch bedoeld. Natuurlijk zijn er wel eens grapjes gemaakt. Maar die worden ook gemaakt over ‘meisjes met rode haren’….

een fatale strategie

Door iedereen neer te zetten als racist hebben de actievoerders gekozen voor een fatale strategie, een strategie waarmee ze niet kunnen winnen, zelfs niet als Zwarte Piet wettelijk verboden gaat worden. De gekozen strategie wakkert eerder racisme aan dan dat het afneemt.

Racisme is verwerpelijk, maar het komt overal voor. In alle landen en in alle bevolkingsgroepen. Je moet het nooit accepteren en je er altijd met de juiste ‘wapens’ tegen verzetten.  De groep Kick Out Zwarte Piet heeft voor de verkeerde strategie gekozen, daarom bestaat Zwarte Piet nog steeds en zal deze nog lang blijven bestaan als men niet kiest voor een andere strategie.

Wij zijn benieuwd naar uw opinie. Hieronder kunt u reageren op dit artikel en de reacties van andere lezers. 
Uw opinie over een willekeurig onderwerp kunt u ter publicatie aanbieden via de volgende pagina >>

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
error

Deel dit artikel