di. jan 21st, 2020

Opinie020

Niet links, niet rechts, maar confronterend!

Geklungel in het stadhuis

2 min read

Het overkomt de stad niet, het was gewoon te verwachten!

Beetje bij beetje krijgen de Amsterdammers, strategisch gedoseerd, informatie over de enorme problemen met bruggen en kades in de stad. Behalve veel overlast door jarenlange renovaties, is er ook nog een groot financieel probleem. Amsterdam heeft nauwelijks gespaard voor de onderhoudswerkzaamheden.   Dat betekent concreet dat er wéér sprake is van een enorme financiële tegenvaller, terwijl de stad nog moet betalen aan eerder financiële drama’s zoals de Noord-Zuidlijn. Maar mag je het wel een financiële tegenvaller noemen? Of heeft het stadsbestuur bewust de ogen gesloten voor de feiten om zo leuke ‘cadeautjes’ te kunnen uitdelen aan de kiezer?

Gewoon periodiek onderhoud!

Het onderhoud van de kades en bruggen komt niet onverwacht. Als gemeente weet je exact wanneer je wat voor onderhoud moet doen en wat het gaat kosten. Daarnaast weet je ook dat de kans groot is dat er soms extra onderhoud nodig is.  Een auto gaat bijvoorbeeld tussen de twee servicebeurten ook kapot. En je weet dat als je vaker met een auto gaat rijden, je eerder naar de garage moet voor een nieuwe onderhoudsbeurt en eerder de auto moet vervangen. Zo is dat ook met bruggen en kades. Wordt er meer over gereden, dan weet je dat je eerder onderhoud moet doen. Maar blijkbaar weet de gemeente Amsterdam dat niet, of men heeft dit bewust genegeerd voor leuke prestigieuze projecten. Zogenaamd tegenvallers kunnen immers een belastingverhoging of bezuiniging op handhaving makkelijker aanvaardbaar maken…

Sparen voorkomt financiële problemen

Financiële tegenvallers overkomen onze stad altijd. Dat betekent dat de gemeente de boel niet op orde heeft. De huidige financiële tegenvallers zijn het stadsbestuur en de ambtenaren verwijtbaar. Hier is duidelijk sprake van disfunctioneren, nalatigheid door het stadsbestuur en topambtenaren.
De huidige financiële problemen zijn geen incident,  gezien de ervaringen kan je verwachten dat er nog meer vergelijkbare blunders zijn gemaakt.

Een diepgravend onderzoek hoe dit heeft kunnen gebeuren, was het een bewuste keuze, maar ook wat de stad nog verder kan verwachten aan financiële ‘tegenvallers’ is noodzakelijk. Zo’n extern onderzoek zal zeker een paar miljoen kosten, maar het is in het belang van de stad.

Om de financiële tegenvallers op te vangen moet de stad stoppen met het opheffen van de duizenden parkeerplaatsen. Elke parkeerplaats in het centrum levert de stad ongeveer 100 euro per dag. De stad kan dat geld niet missen!

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
error

Deel dit artikel