ma. feb 24th, 2020

Opinie020

Niet links, niet rechts, maar confronterend!

Het milieu als verdienmodel belangrijker dan duurzaamheid?!

2 min read

Een aantal partijen willen miljarden investeren om Nederland duurzaam te maken. Een warmtepomp voor alle 7 miljoen woningen kost de samenleving 140 miljard euro zo bleek tijdens een Kamerdebat.  De Nederlandse begroting in 2018 bedraagt 280 miljard en meestal is er sprake van een begrotingstekort, Nederland heeft ongeveer 60 miljard aan schulden open staan….

Als een overheid denkt aan zo’n enorme investeringen om van Nederland een duurzaam land te maken dan mag je toch verwachten dat eerst goedkope maatregelen worden genomen. Maatregelen die amper geld kosten en snel besloten kunnen worden. Zeker op lokaal niveau. Heel opmerkelijk is dan het ook dat in Amsterdam terrasverwarming nog steeds is toegestaan. Als je ’s avonds door de stad wandelt zie je regelmatig verwarmde terrassen waar  niemand zit.  Pure en zinloze geldverspilling.  Binnen flink verwarmen en de winkel- of cafédeur open laten staan is een andere vorm van pure geld en energieverspilling en zeker niet duurzaam. In de zomer is omgekeerd. Dan staat een energieverspillende  airco overuren te maken met de deuren en ramen open.  Met al die verspilde energie zijn duizenden misschien wel tienduizend woningen warm te stoken.

Laten we eerst dit soort onzin eens direct verbieden voordat we miljarden gaan investeren in andere maatregelen. Waarom krijgen deze vormen van energieverspilling geen aandacht?  Misschien vergis ik me, maar soms krijg ik toch de indruk dat het verduurzamen van Nederland opeens meer aandacht krijgt omdat het bedrijfsleven er miljarden mee kan verdienen. Het milieu als verdienmodel is dan belangrijker als  een duurzame samenleving en een gezonde planeet doorgeven aan de volgende generaties. Verklaart dat opeens het enthousiasme van de VVD en D66?

Amsterdam heeft een ‘groene’ Burgemeester en een groen stadsbestuur. Op papier!  Want dit stadsbestuur heeft (nog) niets gedaan aan het warm stoken van de buitenlucht.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
error

Deel dit artikel