zo. jan 19th, 2020

Opinie020

Niet links, niet rechts, maar confronterend!

Hoe integer voert de Amsterdamse VVD oppositie?

3 min read

Hoe integer is dat?

De landelijk VVD heeft niet zo’n goede reputatie op het gebied van integriteit. In de PI index staat de VVD bovenaan met de meeste integriteitsschandalen.  Maar hoe zit dat nu met de Amsterdamse VVD?

De Amsterdamse VVD zit nu ruim een jaar in de oppositie, maar maakte vanaf 1990 bijna constant deel uit van het college van Burgemeester en Wethouders. Zoals hieronder is te zien.

Coalitiesamenstelling Amsterdam vanaf 1970 :

 • 2018: GroenLinks (3), D66 (2), PvdA (2), SP (1).
 • 2014: D66 (4), VVD (2), SP (2).
 • 2010: PvdA (3), VVD (2), GroenLinks (2).
 • 2006: PvdA (4), GroenLinks (2).
 • 2002: PvdA (3), VVD (2), CDA (1).
 • 1998: PvdA (3), VVD (2), GroenLinks (2), D66 (1). In 2001 verliet GroenLinks het College.
 • 1994: PvdA (3), VVD (2), D66 (2).
 • 1990: PvdA (3), D66 (2), VVD (1), GroenLinks (1).
 • 1986: PvdA (5), CDA (1), Links Akkoord (1), D66 (1).
 • 1982: PvdA (4), CDA (2), CPN (2), D66 (1).
 • 1978: PvdA (6), CDA (1), CPN (1). Na 1979 verliet de CPN het College en nam de PvdA deze wethouderspost over.
 • 1974: PvdA (4), CPN (2), PPR (1), PSP (1). Dit College viel in januari 1976.
 • 1970: PvdA (4), CPN (2), KVP (1), daarnaast één partijloze wethouder.

De VVD is dus mede hoofdverantwoordelijk voor de groei van de stad, maar ook voor de zaken die faliekant zijn mislukt of niet opgepakt zijn. Overigens samen met de PvdA.  Deze twee partijen zijn er niet in geslaagd om het tekort aan woonruimte op te lossen. Niet geslaagd is misschien niet het goede woord, want dan klinkt het alsof het hun overkomen is, maar dat is natuurlijk onzin. Het was en is gewoon een kwestie van willen bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Maar dat terzijde.

Sinds vorig jaar zit de VVD in de oppositie en probeert makkelijk  te scoren. Door bijvoorbeeld meer handhaving te eisen. Maar dat tekort aan handhaving is al een probleem van meer dan 15 jaar. Het is dus geen nieuw probleem, maar een probleem wat door de VVD, PvdA en de andere politieke partijen bewust niet is opgepakt. Het was en is gewoon een politieke keuze! Dat de VVD nu graag oppositie voert en dat vergeet, is dat wel eerlijk? Is dat integer? Nee!

Afval op straat

Op Facebook staan regelmatig berichten over afval op straat. De VVD reageert op de boze berichten van Amsterdammers zoals hieronder. Maar dat afval is geen nieuw probleem. Het is  onvoldoende aangepakt door VVD in het verleden. Ook dat was toen en nu een politieke keuze. Ze wilden en willen het afvalprobleem niet oplossen.  Dat de VVD nu graag oppositie voert en dat vergeet, is dat wel eerlijk? Is dat integer? Nee!

Reactie VVD op Facebook

Het noodlijdende Afval Energie Bedrijf

Uit VVD publicaties op Facebook blijkt dat de VVD de AEB wil privatiseren, om te voorkomen dat Amsterdammers  straks opgezadeld worden met extra kosten. Dat klinkt natuurlijk goed. Maar na een privatisering stijgen de kosten zeker. Want dan ontstaan de kosten  van de aandeelhouders die rendement willen. En dat rendement moeten de Amsterdammers betalen en is minimaal 6 procent. Er moet dan immers winst gemaakt worden.  Het verschil is dat Amsterdammers dan niet aan de gemeente betalen, maar zelfs nog meer gaan betalen aan het Afval Energie bedrijf.
De VVD kan en zal niet garanderen dat dit beter is voor de Amsterdammers. Privatiseren is alleen een oplossing als er meerdere concurrenten zijn die flink kunnen concurreren. Maar dan moet je echt denken aan minimaal 10 concurrerende bedrijven. Anders maken ze onderling afspraken. Dat doen bijvoorbeeld ook twee slagers in een klein dorpje. Die houden elkaar in evenwicht door prijsafspraken te maken.

Facebookbericht VVD
Facebookbericht

De VVD zat in het stadsbestuur toen de problemen bij AEB ontstonden. De gemeente is aandeelhouder en dient de AEB te controleren en bij te sturen. Waarom greep de VVD niet in?
De VVD is dus mede verantwoordelijk voor de huidige puinhoop bij het Af!val Energie Bedrijf. Dat de VVD nu graag oppositie voert en dat vergeet, is dat wel eerlijk? Is dat integer? Nee!

Fouten maken mag, fouten toegeven en er van leren moet!

Waarom geeft de VVD niet toe dat ze fouten hebben gemaakt? Waarom doet de VVD nu alsof het nieuwe stadsbestuur volledig verantwoordelijk is? Waarom neemt de VVD niet haar verantwoordelijkheid voor het verleden? In plaats van jokken in de oppositie?

We ontvangen van de VVD graag een reactie op dit artikel!

Eerder op deze site:
Wikipedia Gemeente Amsterdam >>

Wij zijn benieuwd naar uw opinie. Hieronder kunt u reageren op dit artikel en de reacties van andere lezers.
Uw opinie over een willekeurig onderwerp kunt u ter publicatie aanbieden via de volgende pagina >>

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
error

Deel dit artikel