ma. jan 27th, 2020

Opinie020

Niet links, niet rechts, maar confronterend!

Kop boven Parool artikel is misleidend en leugenachtig

3 min read

De verklaring is een te simplistisch weergave van de werkelijkheid.

Aanslag op CS was een eemansactie’ staat met vette letters boven een artikel in het Parool van zaterdag 31 augustus.  Die titel is gebaseerd op een verklaring van het Openbaar Ministerie dat  de dader alleen handelde en geen contact had met IS en andere terreurorganisaties. 
De kop boven het artikel is misleidend en leugenachtig. Het wekt de indruk dat we te maken hebben met een losse actie van de een of andere gek, maar dat is het zeer zeker niet.

Parool 31 august 2019

Wereldwijd worden elke dag oproepen gedaan om ongelovigen te vermoorden. Soms worden personen die gedood moeten worden met naam en toenaam genoemd. Ontelbare keren is al uitgesproken dat elke Moslim de plicht heeft om Geert Wilders, Salman Rushdie en Ayaan Hirsi Ali en andere te vermoorden.  Succesvolle aanslagen zoals op ‘onze ‘ Theo van Gogh worden nog steeds verheerlijkt. Zelfmoordaanslagen worden gestimuleerd en verheerlijkt door te beloven dat ze in het hiernamaals worden beloond met maagden etc. Of dat de zonden van de zelfmoordenaar en familie door een zelfmoordaanslag worden vergeven.  
Het doen van oproepen en het verheerlijken van (zelfmoord) aanslagen gebeurd structureel, massaal en beleidsmatig met als doel om solisten actie te laten ondernemen. Elke Moslim wordt op zijn plicht geattendeerd om ongelovigen te vermoorden.
De aanslag in Amsterdam- Centraal is uitgevoerd door een solist, maar hij is geïnspireerd, gemotiveerd en geadviseerd door heel bewust en goed doordachte oproepen. Het internet staat vol met dit soort oproepen en makkelijke instructiefilmpjes die men kan gebruiken voor het maken van een plan van aanpak, inclusief reistips en handleidingen om een bom te maken.
De titel van het Parool artikel is daarom misleidend.

In het zeer interessante boek van Iain Overton, de prijs van het paradijs, wordt heel goed uitgelegd hoe mensen onder druk gezet worden om zelfmoordaanslagen te plegen en waarom ze zoveel impact hebben. Het boek gaat niet alleen over zelfmoordaanslagen van Moslims.  Ook het boek ‘het vervallenhuis van de Islam’, van Ruud Koopmans. geeft een zeer goed beeld van de achtergronden van de zelfmoordenaars.

Na het lezen zal iedereen zich realiseren dat de kop van het artikel onjuist was. Het is het negeren van de werkelijkelijkheid.

Interessante aanvullende informatie:

Leestips:

De Prijs van het Paradijs

We leven in een tijdperk van zelfmoordaanslagen: de afgelopen vijf jaar zijn hierdoor bijna evenveel mensen omgekomen als in alle jaren ervoor. Hoe zijn we op dit punt gekomen? Wat drijft mensen tot dit soort daden en wat voor gevolgen hebben ze voor de maatschappij? Wat kunnen we doen om deze vorm van geweld tegen te gaan?


Deze vragen leidden prijswinnend onderzoeksjournalist Iain Overton naar een wereldwijde zoektocht. Hij sprak onder andere artsen, veteranen, veiligheidsexperts, plegers van mislukte zelfmoordaanslagen en mensen die bij aanslagen aan de dood ontsnapten. Hij toont hoe zelfmoordterroristen een cruciale rol hebben gespeeld in enkele van de invloedrijkste bewegingen en periodes van de wereldgeschiedenis. Ook reflecteert hij kritisch op hoe er door regeringsleiders is gereageerd op terreurdreiging. Het resultaat is een uniek en indringend verhaal over hoe zelfmoordterrorisme de wereld heeft veranderd.

Het vervallen huis van de Islam

De islamitische wereld bevindt zich in een steeds dieper wordende crisis. Terwijl de rest van de wereld democratiseerde, nam het aantal democratieën in de islamitische wereld alleen maar verder af. Met de rechten van vrouwen, homoseksuelen en religieuze minderheden is het nergens zo slecht gesteld. Van Mali in West-Afrika tot de Filipijnen in Oost-Azië woeden tientallen burgeroorlogen met islamitische betrokkenheid die miljoenen mensenlevens hebben gekost. Duizenden komen jaarlijks om bij aanslagen van terreurorganisaties als ISIS, Al-Qaeda en Boko Haram. Economisch raakt de islamitische wereld steeds verder achterop. Geen wonder dat velen elders een goed heenkomen zoeken. Maar ook wat integratie betreft zijn migranten uit moslimlanden hekkensluiters.
Met een indrukwekkende hoeveelheid feitenmateriaal toont dit boek de diepte van de islamitische crisis aan, en onderzoekt de oorzaken. Westers kolonialisme, inmenging van buitenaf en discriminatie bieden geen steekhoudende verklaring. De wortels van het probleem zijn religieus en liggen bij de groeiende invloed van het fundamentalisme, dat de islamitische wereld in een wurggreep houdt.
Ruud Koopmans (1961) is hoogleraar sociologie en migratie aan de Humboldt Universiteit en onderzoeksdirecteur aan het Wissenschaftszentrum (WZB) in Berlijn. Hij is auteur van boeken en opiniestukken in binnen- en buitenland over migratie, sociale bewegingen en Europese integratie.

Wij zijn benieuwd naar uw opinie. Hieronder kunt u reageren op dit artikel en de reacties van andere lezers.
Uw opinie over een willekeurig onderwerp kunt u ter publicatie aanbieden via de volgende pagina >>

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
error

Deel dit artikel