zo. dec 8th, 2019

Opinie020

Niet links, niet rechts, maar confronterend!

Laat marktwerking de Wallen opschonen

3 min read
Miljoenen zijn al gestop in de Amsterdamse Wallen, maar was dat nodig? Marktwerking kan het probleem oplossen.

De goedoopste oplossing

Er worden honderden miljoenen gestopt in het verbeteren van de leefbaarheid op de Wallen. Bakken vol met belastinggeld is er al ingestopt met maar heel weinig resultaat. Ons  Belastinggeld is daardoor verspild.

De Wallen beginnen het imago van onze internationale stad wereldwijd te bedoezelen. Enerzijds door de raamprostitutie, anderzijds door het type toerist wat hier op afkomt om te feesten en te beesten.
De raamsexwerkers  worden beschouwd als een toeristisch kijk attractie en openlucht museum van sexwerkers. Door de duizenden mensen die over de Wallen lopen verdienen de sexwerkers minder. Klanten gaan liever als het niet zo druk naar de Wallen.
Daarnaast kiezen veel sexwerkers voor escort werk, omdat ze zich niet willen laten bespotten, beschimpen en uitlachen door al die toeristen. Toeristen die later alleen terugkomen als klant..

Met prostitutie is niks mis mee, als mensen er vrijwillig en weloverwogen voor kiezen.  Zolang als er mensen op aarde rond huppelen is er al behoeft aan. En dat zal altijd zo blijven.

Het probleem van de Wallen is dat er teveel ramen gecentreerd zijn in juist het centrum van Amsterdam. Die concentratie van prostitutie in een kleine en smalle binnenstad is hét probleem. Uitkopen en verplaatsen kost misschien wel een paar miljard. Dat is voor een arme stad als Amsterdam geen optie, vooral ook omdat er een eenvoudige en goedkope oplossing is die in een jaar of tien gerealiseerd kan zijn. Daar komt nog bij dat je dan de bankrekening spekt van mensen waarbij je dat om morele redenen niet wilt doen.

De commerciële marktwerking kan het probleem van de Wallen relatief snel oplossen. Maar dan moet de gemeente wel lef hem om te kiezen voor een ander prostitutie beleid en erkennen dat het gewoon een normaal en fatsoenlijke dienstverlening is en het ook zo behandelen.
Door raamprostitutie toe te staan in de hele stad, maar hier per wijk een maximum aan te verbinden zullen de sexwerkers kiezen voor andere locaties waar ze meer kunnen verdienen.  In de wijken kunnen dan bijvoorbeeld drie of vier ramen toegestaan worden.
Zodra duidelijk is dat de sexwerkers in de wijken meer verdienen, gaan ze daar werken en komen er ramen op de Wallen leeg te staan. Dat is dan een prima gevolg van marktwerking! Ondernemers kiezen altijd voor de locaties waar ze het meeste kunnen verdienen.

Natuurlijk ontstaat er in de wijken verzet. Verstrek daarom steeds tijdelijke vergunningen die bij overlast ingetrokken kunnen worden. Of bepaal dat een locatie na een paar jaar weer verlaten moet worden. Een paar slimme juristen kunnen dat juridisch vast en zeker goed regelen.

Een handige app kan duidelijk maken waar de ramen te vinden zijn.
Om overlast te voorkomen is het natuurlijk wel belangrijk dat de nieuwe locaties niet met auto’s bereikbaar zijn, anders krijg je gegarandeerd daar overlast van.

Door sexwerkers meer te integreren in de wijken, ontstaat er vermoedelijk een band met de buurt en vallen misstanden eerder op. Daarnaast is het goed voor het normaliseren en integreren van dit oudste beroep in de bovenwereld. Dat is altijd beter dan in de schimmige onderwereld.

De gevolgen voor de Wallen zullen enorm zijn. Na een tijdje zullen meer ramen onverhuurbaar zijn en dan zal men deze ruimte voor iets anders gaan gebruiken.  Vermoedelijk gaan vastgoedinvesteerders ze dan opkopen en er iets moois van maken. Ze zullen in de rij staan om hun kansen te grijpen.

Laat marktwerking de Wallen opschonen, dat bespaart de gemeente Amsterdam veel geld en lost de overlast op.

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
error

Deel dit artikel