di. jan 21st, 2020

Opinie020

Niet links, niet rechts, maar confronterend!

Modernisering abortuswetgeving

3 min read

Regelmatig keert de discussie over abortus terug. Reacties van voor- en tegenstanders zijn enorm fel, soms zelfs extreem fel. De extreme reacties maken een inhoudelijke openbare discussie zeer moeilijk. Dit weerhoud veel Nederlanders om aan de discussie deel te nemen, zowel voor als tegenstanders.

De maatschappij is de laatste jaren flink veranderd en zal dat blijven doen. Voortschrijdend inzicht en maatschappelijke ontwikkelingen zorgen voor andere opinies.  Daarnaast is het altijd goed om eens kritisch te kijken naar eerder ingenomen standpunten en de daaraan gekoppelde beleidsvisie en verworvenheden.

Anno 2019 worden er jaarlijks in Nederland bijna 30.000 zwangerschappen afgebroken. Dat zijn er per dag ruim 80. Een gigantisch aantal wat ongeveer gelijk is aan een kleine Nederlandse stad. Er is amper beleid om te proberen om dat aantal terug te dringen, dat is jammer, want elke abortus is er gewoon één te veel. De oorzaak van het dit enorm aantal abortussen is amper bekend er wordt nauwelijks onderzoek naar gedaan, daarnaast krijgen de uitkomsten hiervan weinig aandacht.

Na de nieuwe wegving in sommige Amerikaanse staten en een onduidelijk uitspraak van Baudet konden we al snel horen. “Baas in eigen buik’. Baas in eigen buik klinkt logisch, maar hoe zit dan met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden?  Waarom wordt er zo overspanen gereageerd als iemand ook maar een kritisch vraag stelt of een opmerking maakt. Want wat daar in die buik zit is daar niet door een ‘onbevlekte  ontvangenis’ gekomen. Het is ontstaan door het handelen van twee mensen.  Waarom wordt de verwekker volkomen rechteloos genegeerd bij de keuze van een abortus? Als de man de vrucht of het kind erkent, dan is er tot het 18 levensjaar een wettelijke, financiële en morele verplichting. Maar als de moeder de vrucht wil laten aborteren heeft de verwekker geen enkel recht. Dat is toch vreemd!
De psychisch gevolgen van de verwekker na een abortus krijgen zelfs helemaal geen aandacht.

Maar het is uiteraard ook vreemd als een verwekker / vader het kind niet wil erkennen. Een bizar voorbeeld hiervan is de oud Koning van België. Hij wil niet eens DNA afstaan om vast te stellen of het nu wel of niet een dochter van hem is. Heeft niet iedereen recht om te weten wie de vader en moeder zijn? 
Het programma spoorloos spoort al jaren de ouders op van wanhopige kinderen, die nooit kunnen accepteren dat ze niet weten van wie ze afstammen. Half Nederland zit met tranen in de ogen naar dat programma te kijken.. 
DNA afname zou in de wet verplicht geregeld moeten worden om duidelijkheid te krijgen. De wet aanpassen aan de technieken die we nu makkelijk kunnen toepassen.

Nee, ik wil niet abortus verbieden. Maar wel verplichten dat de verwekker op zijn minst gehoord moet worden voordat er een abortus wordt uitgevoerd en dat de verwekker het recht krijgt op ‘adoptie’. Het kind is immers van twee personen. Je kunt stellen baas in eigen buik, maar ook baas over je eigen zaad!
Ja, de moeder moet dan de zwangerschap voltooien. Ik noem dat verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden. Net zoals dat de vader financieel moet gaan bijdragen. Geslachtsgemeenschap is immers (bijna altijd) een vrijwillige keuze en als je dat onveilig doet moet je de gevolgen daarvan dragen. Je verantwoordelijkheid nemen! Je doet het samen, geef daarom beiden, eventueel individueel, de keuze om dat kind te laten opgroeien. Kortom, dit is een oproep tot een maatschappelijke discussie om eens te onderzoeken of we de standpunten over abortus en geboortebeperking eens moeten moderniseren. En laten we  in die discussie dan ook maar eens meenemen waarom de kosten van het afbreken van een zwangerschap niet ten koste gaan van je eigen risico met betrekking tot de ziektekostenverzekering. Dat betekent dus dat een abortus goedkoper is dan een condoom of de pil!

Ik ben benieuwd of de felle voor- en tegenstanders een open maatschappelijke discussie over dit onderwerp wéér onmogelijk gaan maken. Discussie onmogelijk maken is naar mijn volle overtuiging een zwakte.

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
error

Deel dit artikel