di. jan 21st, 2020

Opinie020

Niet links, niet rechts, maar confronterend!

Rijbewijs vanaf 21 jaar

2 min read

Geringe maatschappelijke en economische gevolgen, maar mooi effect voor het klimaat

Nederland gaat momenteel gebukt onder de klimaatmaatregelen. Jongeren eisen maatregelen en komen met onrealistische voorstellen. Echte oplossingen zijn  niet eenvoudig. Het kan grote economische schade veroorzaken als dat ondoordacht gebeurd.  Op dit moment zien we al ontzettend negatieve effecten van ondoordachte besluiten op de woningmarkt. Het is dramatisch en er moet snel wat gebeuren. Economen sluiten niet uit dat Nederland in een economische recessie komt door de gevolgen van ondoordachte maatregelen.

Nu de leeftijd verhogen!

Maar er zijn maatregelen die minder grote impact hebben en zeer goed voor het milieu zijn. Een van die maatregelen is om de leeftijdsgrens voor het behalen van het rijbewijs gefaseerd te verhogen tot 20 of 21 jaar.  Hierdoor komen er niet alleen minder auto’s op de weg, maar wennen jongeren veel meer aan het openbaarvervoer. Voor de meeste jongeren onder de 21 jaar is er nog geen echte reden om een auto te bezitten, is die er wel dan kan altijd nog ontheffing verleend worden. Maar voor een avondje stappen is geen auto nodig. Bijkomend voordeel is dat de achterstanden bij het CBR dan vanzelf verdwijnen en het aantal verkeersslachtoffers, door roekeloze tieners, zal dalen.

Maar jongeren kunnen makkelijk nog een grote bijdrage leveren aan het klimaat door de  verkoop van alle nieuwe niet elektrische brommers en scooters te verbieden met ingang van 2025. Dat betekent in de praktijk dat deze dan 10 jaar later uit het straatbeeld verdwenen zijn.

De gemeente Amsterdam kan als eerste wereldstad proberen om het besturen van een auto, door iemand jonger dan 21 jaar, in de stad te verbieden. Daarnaast vanaf 2035 alle niet elektrische brommers en scooters te verbieden.
Hierbij ontstaat wel de vraag of GroenLinks dit aandurft omdat deze partij vooral veel jeugdige kiezers heeft.

Wij zijn benieuwd naar uw opinie. Hieronder kunt u reageren op dit artikel en de reacties van andere lezers. 
Uw opinie over een willekeurig onderwerp kunt u ter publicatie aanbieden via de volgende pagina >>

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
error

Deel dit artikel