di. jan 21st, 2020

Opinie020

Niet links, niet rechts, maar confronterend!

Stop met horeca vastgoed subsidie!

2 min read

De stad kan miljoenen aan extra inkomsten genereren door te stoppen met de verkapte subsidies aan de vastgoedeigenaren in de stad.  Al jaren profiteren deze van verkapte subsidies van de gemeente zonder dat ook maar één partij dit ter discussie stelt.  Elke centimeter in de stad kost enorm veel geld. Voor het parkeren van de auto betaal je straks al meer dan zeven euro per uur. De opbrengst van een parkeerplaats kan zo oplopen tot 80 euro per dag en bijna twintig tot dertigduizend euro per jaar. Ja, u leest het goed: bijna dertigduizend euro per jaar…
Maar de horeca krijgt openbare ruimte, voor commercieel gebruik, bijna gratis.

De huur of verkoopprijs van een horeca gelegenheid is mede afhankelijk van het aantal vierkante meters terras die men gratis krijgt van de gemeente.  Dat betekent dat de eigenaar van het pand hiervan enorm profiteert.  Het gaat dan om jaarlijks tienduizenden soms wel meer dan honderdduizend  euro’s.  De horeca ondernemer betaalt indirect aan de pandeigenaar voor het gratis terras (openbare ruimte)  van de gemeente. Het is verwerkt in de huurprijs van de vastgoedeigenaren. Dat betekent dat de gemeente de zakken vult van de vastgoedeigenaren.

Mijn voorstel is dan ook dat in een periode van vijftien jaar de huur van de terrassen / openbare ruimte gelijk wordt getrokken met de marktwaarde per vierkante meter van het betreffende onroerend goed. 
Daarnaast de prijs per uur laten variëren, zodat het openhouden van een terras na 22.00 uur duurder is dan daarvoor. Het gevolg hiervan is dat de overlast in de stad afneemt omdat vermoedelijk de ondernemers dan de terrassen eerder sluiten. Wil een ondernemer geen terras, dan terrasvergunning openbaar veilen of er parkeerplaats van maken. Een parkeerplaats zal zelfs nog meer opleveren en zorgt voor minder overlast.

Door het geleidelijk in te voeren zal het effect hebben op de huurprijzen van de horecazaken.  Huren zullen dalen en de uitbaters kunnen zich voorbereiden op andere tarieven. De gemeente Amsterdam zal in elk geval heel veel extra inkomsten krijgen en de vastgoedeigenaren worden niet langer indirect gesubsidieerd. De stad kan met al dat extra geld schulden afbetalen.

Please follow and like us:
error

1 thought on “Stop met horeca vastgoed subsidie!

  1. Dit is het beste artikel tot nu toe.
    Ook de overblijvende ruimte, waar je dus lopen kan, moet veel groter worden dan de huidige anderhalve meter.
    En op straathoeken al helemaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
error

Deel dit artikel