di. jan 21st, 2020

Opinie020

Niet links, niet rechts, maar confronterend!

Veestapel saneren zorgt voor klimaatschade!

3 min read

Boeren slachtoffer electoraal verdienmodel

Door de stikstofproblematiek wordt er nagedacht over het saneren van de Nederlandse veestapel. Dat gaat miljarden kosten en het levenswerk van boerengeneraties wordt kil en gewetenloos vernietigd. Hard werkende boeren worden door activisten momenteel gezien en behandeld als criminelen.  De boer is hard op weg om de paria te worden van onze maatschappij. Er  is in Nederland momenteel meer ophef over het verdwijnen van de merknaam XS4all dan het saneren van de Nederlandse veestapel.

In geen enkele andere sector wordt zo hard gewerkt als in de agrarische sector. Werkweken van 70 – 80 uur zijn normaal. Vakanties en vrije weekenden zijn voor boeren niet normaal.
Al meer dan dertig jaar moeten boeren enorme bedragen investeren om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Ze hebben zich flink in de schulden gestoken voor een hongerloontje. Maar ze houden van hun vak, de natuur  en van hun dieren. Ze zijn door en door gemotiveerd voor hun beroep, hun hobby, hun ‘roeping’.

Maar nu overweegt Nederland om de veestapel in te krimpen en bedrijven te saneren. Dat gaat de samenleving miljarden kosten. Het brengt tevens de economie een flinke slag toe. De voedselvoorziening kan in gevaar komen voor Nederland en andere landen.
Dit allemaal in het kader van het klimaat. Maar wat is de nette opbrengst voor het klimaat? Is die er wel? Of zorgt het saneren voor klimaatschade?

In de omgeving van de boerderij zal het stikstofgehalte dalen. Maar daalt het wereldwijd daardoor wel iets?  Zodra in Nederland de veestapel wordt ingekrompen zullen andere landen de productie verhogen. De varkens en kippen worden dan elders gefokt. En de speklapjes worden dan naar Nederland geëxporteerd over de weg of door de lucht.

Als landen zoals Polen, Hongarije, de vleessector gaan uitbreiden, na de inkrimping door Nederland, dan is er voor het klimaat geen winst. De kans is zelfs groot dat er meer klimaatschade ontstaat. In Nederland is heel veel geïnvesteerd in het beperken van de milieuschade en het bouwen van diervriendelijke en ruimere stallen etc.
Een varken in Nederland heeft het veel beter dan in bijvoorbeeld in Polen, Hongarije, China, Rusland etc.
Daar komt nog eens bij dat Nederland hogere eisen stelt aan de voedselveiligheid en het gebruik van bijvoorbeeld antibiotica. En hadden we een paar jaar geleden niet veel ophef over de Amerikaanse chloorkippen? Krijgen we over een paar jaar chloorvarkens?

De kans is zeker aanwezig dat een aantal Nederlandse boeren, nadat hun bedrijf is gesaneerd, met de opbrengst daarvan een veel groter bedrijf starten in bijvoorbeeld Polen. Nu al emigreren jonge boeren om elders een nieuw en groter bedrijf op te bouwen.

Zodra de veestapel in Nederland is gesaneerd gaat de Nederlander dat voelen in de portemonnee. Nederland heeft dan eerst miljarden betaald voor het saneren en gaat daarna meer betalen voor het speklapje en het dagelijks eitje.
Maar dat is nog niet alles, door het inkrimpen van de veestapel verdwijnen ook andere bedrijven. De werkeloosheid gaat er gegarandeerd door stijgen. Daar hoor je niemand over.

Buiten het kille saneren is er geen aandacht voor persoonlijk en emotionele gevolgen voor de boeren en hun gezinnen. Hun levenswerk, vaak opgebouwd door verschillende generaties, wordt gesaneerd door kille politici die het milieu momenteel zien als een electoraal verdienmodel. Elke vorm van meelevendheid wordt aan de kant geschoven. Een zak met overheidsgeld moet hun slechte geweten afkopen..

Laffe politici durven wel de boeren aan te pakken, maar niet de Formule 1

Die zelfde kille politici zijn te laf om in actie te komen tegen de Formule 1 race in Zandvoort. Dit is een zeer vervuilend evenement en bijzonder slecht voor het klimaat.
Het feestje van een Prins,  leggen ze geen strobreed in de weg. Dat laten ze actievoerders doen via de rechter.  Die actievoerders hebben meer lef, dan de gekozen politici.

Aanvullende interessante informatie:
Niet alles kan – Eerste advies Adviescollege Stikstofproblematiek

Wij zijn benieuwd naar uw opinie. Hieronder kunt u reageren op dit artikel en de reacties van andere lezers.
Uw opinie over een willekeurig onderwerp kunt u ter publicatie aanbieden via de volgende pagina >>

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
error

Deel dit artikel