zo. jan 19th, 2020

Opinie020

Niet links, niet rechts, maar confronterend!

Vreemd! Een klassenfoto van een 15 jarige delen mag niet zonder toestemming. Berichtgeving in alle kranten over dezelfde 15 jarige wel…

2 min read

Privacy minderjarigen

Flinke discussies over de publicatie van de Telegraaf met betrekking tot het gedrag van een 15 jarige zoon van Burgemeester Halsema. 
Het feit dat het om een Burgemeesterszoon gaat, maakt de discussie lastiger. De Burgemeester heeft immers alles proberen te verzwijgen en het beïnvloed toch bewust of onbewust het handelen van de Politie en het Openbaar Ministerie.

Minderjarigen doen soms domme dingen en halen kattenkwaad uit. Een aantal gaat echt veel te ver en riskeert zelfs flinke straffen. Soms zelfs celstraf.  Maar is het nodig dat  de media daarover uitvoerig verslag doet?  De identiteit van de zoon van Halsema is volledig onthuld, terwijl de media meestal volstaat met alleen een letter van de achternaam.

Die richtlijn komt vermoedelijk nog uit een tijd voordat we internet hadden en berichten van de wereld verdwenen samen met het oud papier. Maar nu verdwijnen die berichten niet meer zo snel. Over honderd jaar kunnen we nog steeds iets lezen over de dan al vermoedelijk overleden Burgemeesterszoon. Zelfs als hij dan altijd braaf en een voorbeeldig burger is geweest…

Moeten we niet kiezen om misdragingen van minderjarigen zoveel mogelijk uit de media te houden?   Geen voornaam, geen achternaam, geen herkenbare feiten! Moeten we ook niet eens nadenken over het uit de media houden van een aantal particuliere zware beschuldigingen zonder dat er een aanklacht is ingediend en voordat een veroordeling heeft plaatsgevonden? 
Heel veel mensen zijn wereldwijd beschuldigd of verdacht gemaakt in het kader van bijvoorbeeld #MeToo, maar er zijn maar heel weinig aanklachten ingediend en nog minder veroordelingen. Er zijn wel levens verwoest en iedereen weet dat een aantal aanklachten vals waren en dat het soms ook ging over onhandig versieren. Daarmee wil ik het #MeToo gebeuren zeker niet bagatelliseren.  In tegendeel zelfs.
Een valse beschuldiging uiten is heel makkelijk en goedkoop, de mediaberichten die daarop volgens zijn gratis,  maar het slachtoffer van een valse beschuldiging kan zich amper verweren of moet diep in de buidel tasten om een advocaat in te huren.

Heel lastig allemaal. Maar het geeft wel aan dat we eindelijk ons gedrag, gewoontes, persvrijheid en wetgeving moeten aanpassen aan het moderne internet.  Een eerste stap kan al zijn dat berichten automatisch na een bepaalde periode verwijderd moeten worden. Heel veel ‘bagger’  wordt op Facebook gepubliceerd, maar probeer daar maar eens alle berichten te verwijderen… dat gaat bijna niet.

Moeten mensen niet eenvoudig het recht krijgen om persoonlijke gegevens online makkelijk te kunnen laten verwijderen?  We hebben sinds kort een super strenge privacywetgeving (AVG). Voor het delen van een klassenfoto heb je bijvoorbeeld  toestemming nodig, maar op internet van alles en nog wat over iemand schrijven kan blijkbaar wel, ook als het om een minderjarige gaat. Dat is toch heel vreemd!?

Ik verheug me op een Kamerdebat over dit onderwerp.

Wij zijn benieuwd naar uw opinie. Hieronder kunt u reageren op dit artikel en de reacties van andere lezers.
Uw opinie over een willekeurig onderwerp kunt u ter publicatie aanbieden via de volgende pagina >>

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
error

Deel dit artikel